Een zeer gewaardeerd Galaconcert!

Na een “covidpauze” van 2 jaar vond op 10 maart 2022 in de Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel eindelijk weer het traditionele Galaconcert van de Nationale Belgische Multiple Sclerose Liga plaats en dat hiervan genoten werd was duidelijk.

Het beeld van de concertaffiche in zacht lavendelblauw toont een natuurtalent in volle actie: violiste Sylvia Huang, Belgische laureate & Publieksprijs van de Koningin Elisabethwedstijd 2019 die deze avond opluisterde met haar prachtig vioolspel.

Voorzitter Charles van der Straten Waillet vermeldde in zijn openingswoord het belang van de Brain Awareness Week (een initiatief van de European Brain Council) voor het verwerven van een betere ondersteuning van personen met een zware hersenaandoening.  

Erkentelijkheid ging naar de Medische Adviesraad die de MS-Liga en haar leden al meer dan twintig jaar met raad en daad bijstaat, o.a. inzake de redactie en de verspreiding van betrouwbare wetenschappelijke informatie.

Een woord van dank werd gericht aan de verantwoordelijken van luchtmachtcomponent COMOPSAIR voor hun steun aan de Liga’s en de expertisecentra voor MS.

Ook de Koninklijke Militaire School werd bedankt voor de acties waarmee aspirant-officieren  ondanks de covidcrisis in 2021 geld hebben ingezameld ten voordele van MS; dit gebeurde onder andere met een 157-uur sportevenement en een limited edition kalender.

De voorzitter eerde ook zijn collega’s van de Gemeenschapsliga’s die dit jaar hun 40ste verjaardag vieren. Er werd hulde gebracht aan een aantal vrijwilligers die zich inzetten voor het welzijn van personen met MS.

In het eerste deel bracht het orkest Nuove Musiche onder leiding van Eric Lederhandler de Hebriden-ouverture van Felix Mendelssohn-Bartholdy, een sublieme vertolking van een impressionistisch stuk vol emoties en indrukken. Daarna soleerde Sylvia Huang met grote intensiteit in het alom geliefde vioolconcerto opus 26 van Max Bruch. Toen het concert van 30/3/2020 noodgedwongen werd afgelast heeft dat veel muziekliefhebbers ontgoocheld. Nu kan evenwel gesteld worden dat de violiste in die twee jaar meer maturiteit verwierf wat haar spel nog rijker maakte.

Na de pauze bracht het orkest hulde aan Ludwig van Beethoven wiens 250ste geboorteverjaardag in 2020 werd gevierd; we luisterden naar de indrukwekkende vierde Symfonie in c-mineur opus 60: een explosie van vreugde. Van bij de première werd dit werk geestdriftig onthaald: het  is fris, vrij van tragische motieven en de vorm is perfect. Robert Schumann vergeleek het met “een slanke Griekse maagd tussen twee Noorse reuzen” (tussen de gereputeerde 3de  en 5de symfonie, werken met een bijna mythische reputatie). De vierde wordt echter minder gespeeld dan de andere.

Dit was beslist een buitengewone avond in een dito kader; het Paleis voor Schone Kunsten straalde als vanouds.

Maatregelen ter bescherming tegen het coronavirus verhinderden het inrichten van een receptie na het concert.

Dank gaat naar de deelnemers, sponsors, medewerkers en vrijwilligers, in het bijzonder ook de scoutsgroep waarvan leden in uniform de programmaboekjes aanboden.

Het inrichtend comité stond zoals steeds garant voor een onberispelijke organisatie en het personeel van Bozar verzekerde weer een professionele service.  

Met een belangrijk deel van de opbrengst van dit concert verzekert men zorg voor en begeleiding van personen met MS in Brussel en Vlaams- & Waals-Brabant.

                                                                                                                                  Bea Sebrechts

Programmaboek:

Spring naar de inhoud