Een emotioneel Galaconcert 2024!

https://ms-sep.be/wp-content/uploads/2024/03/CONCERT-GALA-2024.png

Het jaarlijkse galaconcert van de Nationale MS-Liga vond plaats op dinsdag 19 maart 2024, naar gewoonte in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Het was een extra feestelijke editie: de 50ste uitgave van het Galaconcert sinds 1958, onder het erevoorzitterschap van Z.E. de heer Philippe Brandt, ambassadeur van Zwitserland in België.

Voor promotie van het concert had men de muziekzenders Klara en Music 3 gecontacteerd evenals de geschreven pers: De Standaard, La Libre Belgique. Er waren 900 aanwezigen.

De affiche vertoonde een zwierig ontwerp in de kleuren van de vlag van de Europese Unie, een knipoog naar het huidige Belgische voorzitterschap van de Europese Raad. Op  een azuurblauwe achtergrond prijkten gouden motieven: geen sterren maar dartele muzieknoten die van opzij het beeld intrekken als een fanfare en over elkaar heen buitelen tot ze positie innemen op de lijntjes van wat een hoog notenbalksysteem zou kunnen zijn. Dit kon ook gezien worden als een knipoog naar het Koor van de Europese Unie dat onder leiding van Dirk De Moor de avond zou opluisteren.

Het muziekgezelschap was (net als in 2019 & 2015) het Orkestraal Ensemble van Brussel, opnieuw met dirigent Jacques Vanherenthals, ter begeleiding van sopraan Julie Gebhart, bariton Erol Ramadanovic (beiden met ervaring als “artiest in residentie” van de Koningin Elisabeth Muziekkapel) en het koor. Zij brachten een feestprogramma van Italiaanse, Franse en Oostenrijkse lyrische muziek: composities van Berlioz, Bizet, Delibes, Donizetti, Gounod, Puccini, Rossini & Verdi. Dit programma werd opgesteld in samenspraak met de dirigent, de koordirigent en de solisten, volgens hun repertoires.

In zijn toespraak eerde de voorzitter wijlen Graaf Bernard de Launoit van de Nieuwe Kapel en  Damien Wigny van het inrichtend comité van het galaconcert.

Hij dankte Z. E. de Ambassadeur van Egypte, de heer Badr Abdelatty, voor zijn interesse in het werk van de Belgische MS-Liga en zijn steun aan het erecomité van het galaconcert.

Hij bracht de Brain Awareness Week (een realisatie van het Belgian Brain Council) onder de  aandacht en dankte de neurologen van de Medische Raad.

Hij deelde mee dat het RIZIV, met de steun van de Koning Boudewijnstichting, de opleiding van “patient experts” in hun eigen ziektedomein promoot. Hun adviezen kunnen bijdragen aan het doeltreffender functioneren van de gezondheidsdiensten. Voortaan tellen beide Gemeenschapsliga’s een aantal gediplomeerde “patient experts”.

Ook de Luchtcomponent van het leger werd bedankt voor de steun aan de MS-Liga’s en de expertisecentra. In het najaar zullen voor de vierde maal personen met MS met de hulp van Comopsair een berg beklimmen; na de Mont Ventoux nu het Mont Blancmassief.

De uitvoerders pakten de zaal moeiteloos in. De ouverture tot Don Pasquale was een opener van formaat, de ouverture tot Il Barbiere di Seviglia eveneens een meesterwerk. Het menuet van de dwaallichten uit Damnation de Faust verklankte de strijd tussen zielenrust en tumult. Het slavenkoor uit Nabucco werd zacht ingezet en stilaan sterker gezongen; wellicht zongen velen uit het publiek de melodie in gedachten mee. Het koor mocht ook Erol Ramadanovic begeleiden. Erols melodieuze stem kon zijn rollen schijnbaar moeiteloos dragen. Bij Votre Toast uit Carmen riep het koor hem toe toen hij opkwam; daarna hieven ze allen het glas.  Julie Gebhart bevond zich vlot op het podium met haar heldere stem en expressieve mimiek. Bij Les Filles de Cadix bewoog ze armen en handen zwierig als een flamencodanseres en haar elegante, vuurrode jurk voegde daar passie bij, het recept voor een succesnummer.

Eén aria zongen Julie & Erol samen als bisnummer: het duet La ci darem la mano uit Don Giovanni, speels en verleidelijk, waarop ze elkaar daadwerkelijk de hand reikten en zo schalks in de coulissen verdwenen. Hiermee kregen ze het publiek op hun hand; ze werden bedankt met een geestdriftig applaus.

Om tijd te winnen voor sociale contacten werd afgesproken, geen pauze te nemen. Na het concert werd dankzij steun van mecenassen in de wandelgangen van het gelijkvloers en in de Foyer een drink aangeboden aan de gasten waartussen ook Julie & Erol rondwandelden.

Dank gaat naar de deelnemers, sponsors, medewerkers en vrijwilligers. Met een belangrijk deel van de opbrengst van dit concert verzekert men zorg voor en begeleiding van personen met MS in Brussel en Vlaams- & Waals-Brabant.

Bea Sebrechts

Spring naar de inhoud